• We are trusted partners of:
Blog

Web Development Internship – Interviu cu Ramona Tudor

By November 26, 2019 No Comments

web development internship magento Innobyte

Web Development Internship

Interviu cu Ramona Tudor – Project Manager la Innobyte

“Every pro was once an amateur. Every expert was once a beginner. So dream big. And start now.” Robin Sharma

Startul in cariera este, fara indoiala, o experienta complexa. Dezvoltarea profesionala este acea calatorie care nu se termina vreodata. Cu cat te dezvolti mai mult, cu atat descoperi cat de multe lucruri mai ai de invatat. Cu toate acestea, nimic nu se compara cu satisfactia primelor reusite in cariera si confirmarea ca esti pe drumul cel bun.

Noi, cei de la Innobyte, suntem intotdeauna dornici sa atragem oameni pasionati in echipa noastra. Cu toate ca avem mereu pozitii deschise pentru candidatii cu experienta, odata cu lansarea primului program de internship, in 2015, ne-am luat angajamentul sa formam tineri fara experienta, pentru o cariera in programare.

Iulie 2019 a marcat inceputul celui mai recent program de internship organizat de Innobyte. Am stat de vorba cu Ramona, project managerul acestui proiect, si am rugat-o sa ne povesteasca mai multe:

 

Q: Care este viziunea ta asupra programelor de internship?

Ramona: Pana acum cativa ani, notiunea de internship nu era foarte populara pe piata fortei de munca in Romania, iar absolventii iesiti de pe bancile unei universitati se loveau de reticenta companiilor de a angaja oameni fara experienta. Aparitia programelor de internship a modificat dinamica pietei muncii in favoarea studentilor sau proaspetilor absolventi. Le ofera startul in cariera de care au nevoie la inceput de drum, pentru a se adapta mai usor la noul statut, de angajat.

 

Q: Cat de important este un internship pentru tineri/studenti, in general?

Ramona: Un internship reprezinta o buna metoda prin care tinerii pot experimenta cum arata o cariera intr-un anumit domeniu si daca li se potriveste. Nu presupune existenta unei experiente anterioare in campul muncii, multi angajatori fiind dispusi sa formeze tineri pentru o anumita pozitie, chiar daca studiile efectuate nu sunt in domeniu.

Internshipul poate fi considerat o rampa de lansare in specializarea dorita. Multe companii propun internilor job-uri full time dupa finalizarea programului. De asemenea, este un plus la CV-ul pentru angajare, deoarece face diferenta intre un student cu experienta de munca si unul fara.

Un alt lucru foarte important este ca internii au acces la informatiile din cadrul companiei: proceduri de lucru, bune practici din domeniu sau recomandarile colegilor cu mai multa experienta. Nu in ultimul rand, este o metoda buna de a castiga bani, pe langa experienta, pe perioada vacantei.

    Maria: “Consider ca pentru orice proaspat absolvent programele de internship sunt foarte importante pentru dezvoltarea personala, mai ales cea profesionala. Prin aceste programe ai oportunitatea de a testa un anumit domeniu profesional, de a acumula noi cunostinte si de a-ti forma o baza mult mai stabila pentru cariera.”

    Adrian: “Un internship este punctul de lansare in cariera unui tanar student. Este locul unde descopera abilitati noi si dobandeste informatii ce il formeaza in cariera pe care vrea sa o urmeze. Pentru mine, internship-ul asta a reprezentat si consider buna incurajarea acestui tip de dezvoltare pentru inceput.”

    Claudiu: “Un internship este important pentru dezvoltarea unui student care nu a mai avut contact cu locul de munca. In cadrul internship-ului invata cum sa lucreze in echipa, ce inseamna responsabilitatea si isi avanseaza cunostintele de programare.”

    Stefan: “Cred ca un program de internship contribuie la acumularea de experienta atat pentru student, cat si pentru angajator. Consider ca o scurta perioada de timp in internship ajuta la dezvoltarea personala si profesionala a studentului.”

Q: Spune-ne cateva cuvinte despre scopul programului de internship organizat de Innobyte

Ramona: Scopul nostru este de a dezvolta viitori colegi, interesati sa lucreze in IT, pentru a creste impreuna, pe baza unei relatii de tip win-win. Noi ii sprijinim prin asigurarea cadrului ideal pentru a invata si pune in practica cunostintele, iar compania se asigura ca va avea oamenii potriviti pentru a ocupa pozitiile deschise.

Pana in prezent, am organizat patru editii, finalizate cu succes. Fiecare program a venit cu o serie de provocari, deoarece am avut tipologii diferite de interni. Tematica adoptata a fost modificata de la un an la altul, in functie de cerintele pietei de IT si nevoile companiei.

 

Q: Care au fost critariile de departajare? Ce a contat cel mai mult in alegerea internilor?

Ramona: De la an la an, remarcam un interes din ce in ce mai crescut pentru participarea studentilor la programe de internship. Anul acesta, numarul aplicantilor a depasit cu mult asteptarile noastre. A fost o adevarata provocare sa selectam internii cu care am mers mai departe. In procesul de evaluare si selectie, am folosit urmatoarele criterii de departajare:

Hard-skills: facultate de profil/cursuri in domeniu, experienta entry level in programare, in orice limbaj (Java, C++, MySql, SQL, JavaScript, PHP a reprezentat un plus);

Soft-skills: team player, fire comunicativa, entuziasm si dinamism;

Disponibilitate pentru program full-time, inclusiv dupa terminarea internshipului – programul a vizat absolventi sau studenti in ani terminali si disponibilitatea de a incepe la data stabilita impreuna cu echipa.

 

Q: Care au fost aspectele care au facut diferenta intr-un CV?

Ramona: CV-ul este prima interactiune cu un candidat. Reprezinta cartea de vizita a acestuia si primul pas in procesul de recrutare. De aceea, este important sa cuprinda informatii actualizate (studii, eventuale certificari, experienta etc.), sa fie simplu si concis, dar sa contina informatii relevante pentru pozitia pentru care aplica.

In procesul de selectie, am apreciat aplicarile in care, pe langa CV-ul atasat, candidatii au inserat o scurta scrisoare de intentie, prin care au transmis interesul de a lucra in domeniu si de a veni in echipa noastra.

 

Q: Care este profilul candidatilor care au aplicat la internship?

Ramona: Programul s-a adresat absolventilor sau studentilor in an terminal, pentru a ne asigura ca internii vor fi disponibili sa ocupe pozitii full-time dupa terminarea programului de internship.

Pe langa aplicarile tinerilor cu profilul cautat de noi, am avut si cateva surprize foarte placute. Am primit CV-urile unor candidati fara studii de profil, dar care invatau programare in timpul liber, din dorinta de a face o schimbare in cariera (de exemplu: controlor de trafic aerian, absolventi de facultate de energie nucleara sau inginerie medicala).

 

Q: Ce a presupus programul de internship?

Ramona: Anul acesta, internii au fost introdusi in programarea web si dezvoltarea de solutii eCommerce, folosind cea mai utilizata platforma de comert online, Magento.

Programul de internship a debutat cu introducerea noilor colegi in companie: cunosterea colegilor si echipei de mentori, prezentarea procedurilor de lucru, a aplicatiilor care urmeaza sa fie utilizate, prezentarea rolurilor in companie si in cadrul unui proiect, si a metodologiilor de dezvoltare software (Agile si Waterfall).

Partea teoretica si practica

– introducere in ecommerce (impartirea pe mai multe capitole de invatare a platformei Magento)

– concepte de PHP

– exercitii practice in Magento

Introducerea intr-un proiect

Dupa finalizarea etapelor teoretice si practice, internii au fost introdusi in proiecte reale, unde au primit task-uri de dezvoltare, alaturi de developeri seniori, technical lead, QA, Sys admin, front-end developer si project manager.

    Maria“Imi doresc sa imi dezvolt o cariera in programare, astfel ca am ales sa fac un internship in acest sens. Desi nu am studiat limbajul PHP in facultate si am avut foarte putine tangente cu acesta, in cadrul companiei Innobyte am reusit sa invat intr-un timp destul de scurt datorita mentorilor. Deci nu este imposibil sa inveti un limbaj nou, fie ca ai deja sau nu o baza in “ale programarii”. Desi am studiat programare in facultate (dar cu totul alte limbaje decat PHP), am avut si am destul de multe lucruri de invatat, tocmai de asta imi doresc sa am un job in programare pentru ca mereu ai lucruri de invatat, nu este un job monoton si esti mereu intr-o continua dezvoltare.”

    Adrian: Progresez destul de repede, atat pe partea de hard skills, programarea in sine si adaptarea la mediul de lucru, cat si soft skills precum comunicare, team work, etc.  Magento este o platforma vasta de web development pentru magazine online, care poate fi asimilata destul de repede si studiata in detaliu prin intermediul documentatiei pusa la dispozitie. In practica, pana in momentul de fata am invatat sa lucram cu module, evenimente, observere, diverse ajustari atat pe partea de front cat si pe back.”

    Claudiu: “In cadrul internship-ului mi-am avansat cunostintele de Magento, git, cli si php. Am invatat partea de frontend si admin Magento. Am realizat o pagina de frontend in care afisam postari si comentariile respectivei postari, adaugarea de postari si comentarii. Pe partea de admin am afisat postarile intr-un grid, am facut CRUD pentru postari si comentarii.”

In acest moment, dupa finalizarea celor 3 luni de internship, continuam colaborarea cu 3 dintre interni, acestia ocupand pozitii de web developeri in Innobyte.

 

Q: Ce le recomanzi tinerilor care nu au fost acceptati la un program de internship? 

Ramona: Recomandarea mea este sa continue studiul individual si sa dezvolte proiecte, pentru a pune in practica cunostintele invatate in facultate. Acestea pot fi inserate ulterior in CV si reprezinta un plus la departajare. De asemenea, ii incurajez sa participe la conferinte de programare, cursuri de specializare, evenimente de tip meet-up-uri sau workshop-uri. Pe tot parcursul anului au loc asemenea evenimente. Sunt un mod excelent de a dobandi cunostinte si de a intra in contact cu reprezentanti ai companiilor sau developeri cu experienta. Nu in ultimul rand, sa continue sa aplice la programe de internship.

Mariana Roman

Author Mariana Roman

Hi, I’m Mariana, Marketing & PR specialist at Innobyte. I believe in the power of words, in modern-day heroes, and in the beauty of simple things.

More posts by Mariana Roman

Leave a Reply