• We are trusted partners of:
Uncategorized

Web development Internship la Innobyte – interviu cu Radu Marin

By October 28, 2020 No Comments

2020 ne-a invatat ca lucrurile merg inainte, ca ne putem adapta si desfasura activitatea de la distanta foarte eficient, in ciuda distantarii sociale si a contextului actual. Iulie 2020 a marcat inceputul celui mai recent program de internship organizat de Innobyte, primul ce s-a desfasurat 100% online.

Cu toate ca cea mai mare provocare de anul acesta a fost modul de organizare astfel incat internshipul sa aiba loc, iata ca online-ul si-a spus inca o data cuvantul, iar noi ne mandrim cu rezultatele avute. Toti cei patru interni s-au descurcat foarte bine si ne-au devenit colegi, full time developeri.

 

Radu, software developer la Innobyte si mentor al programului de internship, ne-a povestit cum a fost, provocarile intampinate si care au fost rezultatele.

 

I: Ce ne poti spune despre programul de internship de anul acesta? Cum a luat nastere?

Radu: Organizarea programelor de internship la Innobyte a devenit o traditie. Cu toate acestea, s-a analizat foarte mult daca si cum sa se lanseze acest program si in acest an, luand in considerare pandemia si restrictiile privind distantarea sociala. Noi lucram de acasa inca din luna martie a acestui an, iar revenirea la birou era putin probabila. 

Ei bine, iata ca vestea cea buna a venit de la Alex, Head of Project Management la Innobyte, intr-o frumoasa si calduroasa zi de sfarsit de iunie. Am fost intrebat daca vreau sa ma implic intr-un proiect nou de internship, desfasurat la distanta. Iti dai seama ca nu am putut refuza o asemenea provocare, mai ales ca participasem ca mentor si la internshipul de anul trecut.

Acest lucru mi-a oferit increderea in mine de care am avut nevoie pentru a pune bazele planului pentru ce avea sa devina Internship 2020.

 


“Cea mai mare provocare de anul acesta a fost modul de organizare astfel incat internshipul sa aiba loc, in contextul pandemiei si distantarii sociale. Ne-am concentrat eforturile pentru a crea o programa adaptata, bazata pe transmiterea online de informatii catre toti internii, self-learning si apoi testarea cunostintelor acumulate. Dupa procesul de selectie, am inceput programul de internship cu 4 interni.” Alexandru Tudor, Head of Project Management 


 

I: Cum a avut loc procesul de selectie? 

Radu: Procesul de selectie a fost modificat pentru acest program de internship, comparativ cu anii trecuti. Credem ca interviul clasic, mai ales unul tinut prin skype sau telefonic, in lipsa interactiunii fata in fata, nu reuseste sa transmita atat de bine pasiunea, nivelul de cunostinte si motivatia candidatilor. 

Am vrut sa existe o sansa pentru toti cei dornici sa faca parte din echipa. Astfel, procesul a constat in 3 etape:

Etapa 1: Perioada de aplicare. Primul pas, facut de candidati, prin contactarea Innobyte si exprimarea intentiei de a participa la programul de internship. CV-urile au fost analizate pentru a verifica nivelul actual al cunostintelor candidatilor. Totusi, acest pas nu a fost eliminatoriu, toti candidatii care au dorit sa treaca la faza urmatoare au putut face acest lucru.

Etapa 2: In aceasta faza, in locul unui interviu clasic, fiecare candidat a primit un document cu cerintele unui mic proiect (de dificultate redusa) pentru dezvoltarea unei aplicatii simple web. Documentul continea specificatiile necesare si modul de lucru, avand un termen de finalizare pentru dezvoltarea aplicatiei de 2 saptamani din momentul in care au primit specificatiile.

Etapa 3: Al treilea pas a fost reprezentat de o discutie cu fiecare candidat in parte. In cadrul acesteia, candidatii au avut posibilitatea de a prezenta aplicatia dezvoltata in cele 2 saptamani alocate.

Pe baza rezultatelor din ultimii 2 pasi, fiecare candidat a primit un punctaj. Primii 4 candidati (cu punctajul cel mai mare) au fost selectati pentru participarea la programul de internship platit, in regim full time. Scopul final fiind ca la terminarea perioadei de internship, in functie de evolutia internilor si interesul lor de a ramane in echipa, acestia sa devina developeri juniori la Innobyte. 

 

I: Este primul internship 100% online organizat de Innobyte. Cum s-a desfasurat?

Radu: Este adevarat ca este primul internship 100% online, dar acest lucru nu a modificat foarte mult structura internshipului. 

Intr-adevar, s-a impus adaptarea acestuia la situatia curenta, si anume participarea de la distanta. Punctul de plecare a fost structura programei din anii trecuti, la care s-au adus mici modificari pentru a perfecta procesele. Dorinta de a (ne) imbunatati este ceva firesc in procesul de invatare si dezvoltare 🙂

Internship-ul s-a desfasurat pe o perioada de 3 luni si a fost structurat in 3 etape: 

  1. Back to basics. Am inceput cu elementele de baza ale programarii, cateva reguli, progresand inspre partea de Programare Orientata pe Obiecte. Tot in cadrul acestei etape am studiat cateva tehnologii/notiuni de baza care sa ii ajute pe interni in etapele urmatoare. Printre ele se numara MySQL, PHP, Design Patterns.
  2. Magento. Dupa prima etapa de invatare si recapitularea notiunilor de baza pentru web development, am trecut la Magento. La fel ca in etapa anterioara, am inceput cu notiunile de baza, construind pe parcurs. Aceasta etapa s-a finalizat cu un test practic. Acesta a avut o pondere destul de mare in rezultatele finale.
  3. Practica. Dupa testul sustinut, fiecare intern a fost alocat pe un proiect real in desfasurare, alaturi de alti programatori, specialisti QA si project manageri. Fiecare a primit task-uri potrivite nivelului de experienta si a avut parte de indrumare din partea echipei. In cadrul acestei etape, au avut ocazia de a participa activ la procesul de software development, au putut experimenta care sunt provocarile de zi cu zi din viata unui developer si cum se lucreaza pe un proiect real.

 

I: Care au fost particularitatile si provocarile de anul acesta?

Radu: Cea mai mare provocare, din punctul meu de vedere, a fost faptul ca toata comunicarea s-a desfasurat online, la distanta, spre deosebire de anii trecuti.

Cu toate acestea, desi poate uneori s-a simtit lipsa contactului uman, a discutiilor fata in fata, am reusit sa comunicam si sa colaboram eficient. Pentru a diminua impactul lipsei discutiilor fata in fata, am introdus un apel video zilnic, cu toata echipa. Acest apel a reprezentat o ocazie buna sa ne cunoastem, atat profesional cat si personal.

De asemenea, internii au colaborat si comunicat cu Ramona, project manager. Ea organiza frecvent discutii video si telefonice cu echipa pentru a discuta despre parcursul lor si pentru a “lua pulsul echipei”, pentru a identifica nevoile lor, cum se simt, ce le place si ce isi doresc. 

 


“Primul internship online organizat la Innobyte a fost extrem de reusit, in ciuda provocarilor care au aparut odata cu pandemia si distantarea sociala. Am incercat sa cream cat mai multe interactiuni online, atat prin sedinte tinute zilnic cu mentorul, cat si prin alte intalniri online pentru a socializa si pentru a obtine feedback de la ei. Ceea ce ne incanta foarte tare este ca echipa de interni a fost foarte unita, mai ales intr-o perioada in care se lucreaza exclusiv de la distanta.” Ramona Tudor, Project Manager


 

I: Povesteste-ne, te rog, despre evolutia celor 4 interni

Radu: Inca de la inceputul internship-ului, am pus accentul pe faptul ca cei 4 interni alcatuiesc in primul rand o echipa si ca trebuie sa invete sa lucreze ca atare. Cred ca acest lucru a ajutat foarte mult la eliminarea unei posibile competitivitati nesanatoase, care mai mult sa le puna obstacole in cadrul procesului de invatare si dezvoltare, in loc sa aduca beneficii.

Toti cei 4 interni au avut cunostinte anterioare de baza in programare, lucru care i-a ajutat si in etapa de selectie. Pe parcursul internshipului, acestia au reusit sa cladeasca cu succes pe aceasta fundatie, ajungand, dupa 3 luni, programatori web juniori (Magento).

Unul dintre lucrurile care ma bucura cel mai mult este ca au reusit sa formeze o echipa adevarata si s-au ajutat constant pe parcursul internshipului.

 


“Tinand cont de disponibilitatea de timp redusa a developerilor pentru mentorat, anul acesta am incercat sa gasesc o solutie mai eficienta. Facand cateva modificari la modul de predare, am reusit sa organizam programul cu un mentor principal. Astfel, acest internship nu a fost doar printre putinele programe desfasurate in actualul context, dar a fost si cel mai eficient internship din istoria Innobyte, folosindu-se resurse umane restranse si, totusi, avand unul dintre cele mai bune rezultate de pana acum.” Alexandru Tudor, Head of Project Management


 

I: Cum ai descrie experienta ta ca mentor? 

Radu: A fost o provocare pentru mine ca mentor principal al acestui program. S-a plecat de la o abordare diferita fata de anii trecuti. 

Spre deosebire de internshipul de anul trecut, unde am fost destul de multi mentori, anul acesta am avut posibilitatea sa ma implic mult mai mult, dat fiind faptul ca am ocupat locul de mentor principal pe percursul celor 3 luni. Orice experienta de genul acesta iti ofera un spatiu extraordinar de crestere. M-a ajutat faptul ca am parcurs impreuna cu internii toata materia si notiunile din fazele internshipului, pot spune ca am mai sedimentat si eu bazele. Per ansamblu, a fost o experienta constructiva pentru mine, m-a ajutat sa ma dezvolt atat ca mentor, cat si ca programator (si om).

In incheiere, le multumesc tuturor celor care s-au implicat in programul Internship 2020, atat echipei Innobyte, cat si echipei de interni. Nu ar fi iesit atat de bine fara ei. Ne vedem la Internship 2021! 🙂

Mariana Roman

Author Mariana Roman

Hi, I’m Mariana, Marketing & PR specialist at Innobyte. I believe in the power of words, in modern-day heroes, and in the beauty of simple things.

More posts by Mariana Roman

Leave a Reply